Grattis på Födelsedagen Etty


Tänk att få ha en städigt närvarande inre syster. En syster som förstår hur jag tänker och känner.
Etty Hillesum är det för mig.
I dag skulle hon fyllt 106 år. Hon är född, i tid räknat, ett år efter att min egen far föddes. För mig känns det som om han var fördd i forntiden men Etty hade lika gärna kunnat vara född i dag.
Vi har samma tankar och reflekterar över människan och vår värld på samma sätt.
Jag sitter och röjer bland mina papper. Redigerar det sista i det som skall bli min självbiografiska roman. Oh så finner jag en handskriven lapp. Ett citat av Etty :

” Jag vill bara försöka vara den människa som gömmer sig inom mig
och som ännu inte nått sin fulla mognad.


Så sant.
Etty är min skrivarsyster. Hon skrev sina dagböcker – som sen publicerades långt efter hennes död. De är så moderna som om de skulle skrivits i dag. Ja de tillhör framtiden.

För dig som ännu inte känner till henne eller har hennes dagböcker så finns nu hennes dagböcker på Faethons förlag. Det är så fantastiskt att de åter finns på svenska. Det är inte alla brev och dagböcker. De finns på engelska och du kan dem här.
Vill du ha dem på andra språk köp dem här.
Själv lade jag ned mycket möda under flera år att leta fram de svenska böckerna. Den första boken på svenska hette då: Det förstörda livet, som då 1983, inte blev en framgång. Den fanns inte ens på många bibliotek och jag ”luskammade” alla antikvariat jag kom över och sökte oupphörligt på nätet för att få tag i de böcker som fanns kvar – för att ge vidare till vänner som också sökte dem och ville ha dem.
Jag fann till slut 13 st av hennes dagböcker , tro det eller ej på IKEA. Jag skulle köpa en hylla på IKEA men kom att titta på bokryggarna som stod i hyllan. Och där stod den. Etty Hillesum- boken.
Att sedan övertyga personalen att det var böckerna jag MÅSTE få köpa och inte hyllorna det var mycket svårt. Men jag använde alla kontakter jag hade och lyckades sedan, bok för bok att få köpa böckerna med mig hem. Inte alla på en gång. Jag besökte ofta IKEA på den tiden – för att ivrigt leta i deras bokhyllor. Och jag förstod sedan att IKEA genom åren köpt in hela upplagor som annars skulle malts ned. Böcker som inte såldes längre. Så tack IKEA och tack Ingvar Kamprad för att ni räddade undan hennes böcker så att jag kunde sprida dem vidare.
Och det var en overklig känsla att, särskilt första gången hålla hennes bok i min hand och uppmanas att gå ned till fyndabdelningen och få boken prismärkt och stämplad. Fyndet 50:-
Kanske skulle jag kolla några nya vändor på IKEA? Själv kompenserade jag IKEA med fyra kassar med liknande böcker. Vit ryggsida med svart text. vill jag minnas
När jag sedan besökte Amsterdam, på kort genomresa, fann jag en bok – den enda i det antikvariatet som jag också köpte med mig hem. Fast jag inte kan holländska. De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941-1943
Bilderna i den är så fina.


”Een getuigenis van geloof, hoop en liefde, geschreven in de hel”
Fritt översatt: ”Ett vittnesbörd om tro, hopp och kärlek, skriven i helvetet”

Etty är ständigt närvarande i mitt liv, som mystiker, som vän och som syster.Mer fakta om Etty finner du här.